מבחן המתא”ם (מבחן לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה) מהווה כלי למיון מועמדים בהליך הקבלה לתואר שני בפסיכולוגיה. מבחן מתא״ם מתקיים אחת לשנה במועד יחיד. השנה, תתקיים הבחינה בתאריך 30.09.2024.
מבחן המתא”ם הינו מבחן אחיד לכל המועמדים לקבלת לתואר שני בפסיכולוגיה. בחינת מתא״ם מתקיימת אחת לשנה, החל משנת 2000 מחויבים הנרשמים ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה בכל אחד מהמוסדות הבאים להיבחן בבחינת המתא״ם: אוניברסיטת בן-גוריון, אוניברסיטת בר-אילן, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת תל-אביב, הטכניון, המכללה האקדמית תל-אביב-יפו, האוניברסיטה הפתוחה, אוניברסיטת אריאל בשומרון, המרכז הבינתחומי הרצליה, המרכז האקדמי רופין, המרכז האקדמי פרס, המכללה האקדמית עמק יזרעאל והמכללה האקדמית תל חי.
מקצת המגמות לתואר שני אינן מחייבות היבחנות במתא”ם, אולם רובן המכריע של המגמות לתואר השני בפסיכולוגיה דורשות ציון בבחינת מתא”ם כתנאי להרשמה אליהן. משקלו של ציון בחינת מתא”ם בתהליך הקבלה לתואר שני משתנה ממוסד למוסד, ובתוך אותו המוסד בין מגמות שונות. יחד עם זאת, ברוב המקרים מהווה הציון במבחן מתא״ם מרכיב משמעותי בתהליך הסינון והקבלה של הסטודנטים למגמות השונות. חשוב לדעת שציון המתאם הוא ציון יחסי ותלוי בשאר הנבחנים.
המרכז הארצי לבחינות והערכה מופקד פיתוח הבחינה, העברתה, חישוב הציונים והעברתם למוסדות הלימוד. שאלות בחינת המתאם נכתבות על ידי אנשי סגל במוסדות האקדמיים ברחבי הארץ, סטודנטים לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה וכן על ידי צוות הפיתוח של המרכז הארצי לבחינות והערכה. השאלות שנכתבות לבחינה מועברות לעיונם של מרצים מהמחלקות לפסיכולוגיה, והם מעירים, מתקנים ומאשרים אותן. הגרסה הסופית של כל בחינת מתא”ם מאושרת בידי ועדת ההיגוי של המתא”ם.
בחינת המתא”ם מורכבת משני פרקים (ביניהם יש 30 דקות הפסקה).
פרק 1: ידע והבנה בשיטות מחקר בפסיכולוגיה
הזמן המוקצב לפתרון פרק זה הינו כ-100 דקות.
פרק זה כולל 30 שאלות שחלקן רבות-ברירה (אמריקאיות) וחלקן שאלות פתוחות-ממוקדות, הבודקות ידע והבנה בסטטיסטיקה ושיטות מחקר. החלק הזה של הבחינה כולל בתוכו שלושה תתי-פרקים:
פרק 2: הבנת טקסטים מדעיים בפסיכולוגיה
הזמן המוקצב לפרק זה הינו כ-145 דקות.
פרק זה כולל שלושה קטעי קריאה באנגלית. כל קטע קריאה מבוסס על מאמר באחד מתחומי הפסיכולוגיה. לאחר כל קטע קריאה מוצגות שאלות (12-14 שאלות), המתייחסות ברובן להבנתו. מיעוטן עוסקות בנושאים בפסיכולוגיה הקשורים לנושא שבו דן הקטע, אך התשובות עליהן לא בהכרח מצויות בקטע. מרבית השאלות הן רבות-ברירה ומיעוטן שאלות פתוחות-ממוקדות. בחלק זה כ-40 שאלות סך הכל.
מטרתו של פרק הטקסטים הוא לבדוק חשיבה מתודולוגית ומחקרית בתחום הפסיכולוגיה. באופן מוצהר, חלק זה אינו בודק שליטה באנגלית, ולעיתים אף מופיע תרגום של מילים קשות באנגלית. עם זאת, כותבי הבחינה מתבססים על ההנחה כי הסטודנט בקי בקריאה של מאמרים מחקריים בפסיכולוגיה בשפת המקור שלהם (אנגלית), וכי הוא עשה זאת באופן שוטף במהלך לימודיו. לפיכך, למרות שמבחינה מוצהרת הבחינה לא בודקת ידע באנגלית, ניסיון מוקדם עם קריאת מאמרים באנגלית באופן שוטף מסייע להתמודדות טובה יותר עם חלק זה.
הציון בבחינת המתא”ם הוא ציון יחסי, ונקבע לאור הישגיהם של שאר הנבחנים באותו המועד. לכל חלק משני חלקי הבחינה מתקבל ציון, וכן מחושב ציון כללי. ציון הבחינה הכללי מבוסס על הציונים בשני חלקי הבחינה, לפי המשקלות הבאים:
כל אחד משלושת הציונים בבחינת המתא”ם נע בטווח שבין 50 ל-150, כאשר ממוצע הציונים הוא 100 וסטית התקן היא 20. מוסדות הלימוד מטפלים במועמדיהם על סמך הציונים שמדווח להם במישרין המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. לכל מוסד שיקול דעת בלעדי בנוגע למשקלו של ציון מתא”ם בתהליך הקבלה לתואר מתקדם בפסיכולוגיה או למגמה כלשהי בפסיכולוגיה.
ההרשמה לבחינת המתא”ם מתבצעת ישירות מול המרכז הארצי לבחינות והערכה. ישנן שתי דרכים אפשריות להרשם לבחינה, אבל הדרך הנוחה והיעילה ביותר היא דרך אתר האינטרנט של המרכז הארצי לבחינות והערכה. במהלך ההרשמה לבחינת מתא״ם תתבקשו לבחור איזור מועד בארץ בו תרצו להיבחן ולאיזה מוסד תרצו שהציון יישלח (מומלץ לסמן את כל מוסדות הלימוד, שליחת הציונים נעשית בשלב זה בחינם). התשלום בסוף ההרשמה באינטרנט מתבצע באמצעות כרטיס אשראי. בתום תהליך ההרשמה יישלח לתיבת האימייל שלכם אישור הרשמה.
המרכז הארצי לבחינות והערכה מסייע לנבחנים בעלי מוגבלויות או לקויות. שלוש המוגבלויות המוכרות הן:
הגשת בקשה לתנאים מיוחדים:
בכדי לקבל את ההתאמות הנדרשות יש להגיש בקשה לבחינת מתא”ם מותאמת, לשם כך יש להירשם לבחינה תחילה ולאחר מכן למלא אחר הוראות המרכז הארצי לבחינות והערכה ולשלוח את הטפסים והמסמכים הרלוונטיים. יש לעשות זאת כשלושה חודשים לפני מועד הבחינה ותשובה תינתן עד 25 ימים לאחר הגשת הבקשה. תוקף האבחונים (בנושאי לקויות למידה וקשב וריכוז) הוא עד 5 שנים ובתנאי שהאבחון בוצע לאחר גיל 16.
התאמות שניתן לקבל מהמרכז הארצי:
פרטים נוספים אודות בחינה בתנאים מותאמים ניתן לקבל באתר המרכז הארצי לבחינות ולהערכה.
תנאי הבחינה
סיום הבחינה